Διαδρομές


Η Τραϊανούπολη ήταν πόλη της Θράκης, η οποία βρισκόταν κοντά στον ποταμό Έβρο, περίπου 12 χλμ ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, κοντά στην Εγνατία οδό, στη θέση παλαιότερου οικισμού. Εκείνη την εποχή ο Αυτοκράτορας κατευθυνόταν στη Δακία για να την κατακτήσει, αλλά παράλληλα φρόντιζε να δημιουργεί στα μετόπισθεν φρούρια και να εγκαθιστά απόμαχους στρατιώτες ως οροφύλακες. Ίδρυε σχολεία, βιβλιοθήκες, λουτρά, γέφυρες και άλλα κοινωφελή έργα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ρωμαϊκού κράτους εντάσσεται και η ίδρυση της Τραϊανούπολης. Η πόλη αποτέλεσε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για 12 περίπου αιώνες.

 

Ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης
Λίγο έξω από το χωριό Λουτρά , εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία Τραϊανούπολη , σήμερα υπάρχουν εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών. Πρόκειται για θεραπευτικά λουτρά που η φήμη τους δεν περιορίζεται μόνο εντός Ελλάδος αλλά έχουν γίνει γνωστά και στο εξωτερικό. Ο λόγος που κάνει τα λουτρά τόσο ονομαστά είναι ότι τα υδροχλωριούχα και θερμομεταλλικά νερά που πηγάζουν βοηθούν σε πολλές παθήσεις όπως ρευματισμούς, δισκοπάθειες αλλά και για θεραπεία προβλημάτων στο ήπαρ και στους νεφρούς. Όσοι επισκέπτονται τα λουτρά μπορούν να επιλέξουν αν θα μείνουν στους ξενώνες εντός των εγκαταστάσεων ή στα ξενοδοχεία που βρίσκονται δίπλα.

Στο χώρο οι επισκέπτες βλέπουν και τέσσερα κτίσματα που μοιάζουν με τούρκικα χαμάμ . Είναι κτίσματα που χρονολογούνται κοντά στα ρωμαϊκά χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι τα λουτρά χρησιμοποιούνταν και σε παλαιότερες εποχές τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για θεραπευτικούς όπως γίνεται σήμερα.

 

Δέλτα Έβρου
Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι εδώ και πολλά χρόνια Προστατευόμενη Περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες. Οι επισκέπτες του Δέλτα μπορούν να ενημερωθούν από το κέντρο πληροφόρησης, καθώς και να μεταβούν με λεωφορείο στην περιοχή

 

 

 

Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου

Βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την πρόσβαση στον υγροβιότοπο του Δέλτα, κοντά στα λουτρά της Αρχαίας Τραϊανούπολης. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολών, πωλητήριο, γραφεία και ξενώνα. Εκπονεί προγράμματα ενημέρωσης και ξενάγησης ανάλογα με την ιδιότητα και τον διαθέσιμο χρόνο των επισκεπτών. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται αρχική ενημέρωση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου με πληροφορίες για το οικοσύστημα, φωτογραφικό υλικό, χάρτες και αναπαραστάσεις βιοτόπων. Ακολουθεί προβολή βίντεο ή φωτεινών διαφανειών. Για τους μαθητές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

 

Εθνικό Πάρκο Σουφλίου Δαδιάς

Ποικιλόμορφο τοπίο και βλάστηση συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα – από τα 100 μέχρι τα 1000  μέτρα υψόμετρο οι πλαγιές, οι ρεματιές και οι κορυφές διαδέχονται η μιά την άλλη, όπως και τα δάση των πεύκων, των δρυών, των οξυών και των ελάτων. Πλούσια χλωρίδα και ακόμη πιο πλούσια πανίδα με 40 είδη ερπετών και αμφίβιων, 48 είδη θηλαστικών και 220 είδη πουλιών.  Η παρουσία σπάνιων ειδών καθιστά το Εθνικό Πάρκο ένα δάσος υψηλής οικολογικής αξίας με πρωταγωνιστές τα αρπακτικά πουλιά που φωλιάζουν εδώ. Τριάντα έξι είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών (από τα συνολικά 38 που απαντώνται στην Ευρώπη) έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Αετοί, γύπες, γερακίνες, σαΐνια και γεράκια πετούν πάνω από τα ήρεμα και όμορφα τοπία της θρακικής γης, σε ένα από τα τελευταία ασφαλή καταφύγια σε ολόκληρη την Ευρώπη  Ο σπάνιος Μαυρόγυπας διατηρεί εδώ την τελευταία του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

 

 

Πλωτίνη, η γυναίκα του Τραϊανού

Ηδη από τη δεκαετία του ’60 η περιοχή ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Εβρου και Ερυθροποτάμου, εκεί όπου υψώνεται ο λόφος «Αγία Πέτρα», ταυτιζόταν με την Πλωτινόπολη. Η πόλη που ίδρυσε δύο χιλιόμετρα από τον ποταμό Εβρο, ο αυτοκράτορας Τραϊανός (98 – 117 μ.Χ.) για να τιμήσει τη γυναίκα του Πλωτίνη.